Együtt a közös jövőért, közös kulturális örökségünkért

A projekt címe: Együtt a közös jövőért, közös kulturális örökségünkért

Rövidítés: CommonHeritage

Projektazonosító: HUSRB 1602/32/0009

Elkülönített forrásösszeg: 234 843,5 euró

Európai Uniós hozzájárulás (IPA): 199 616,97 euró

A projekt kezdete: 2018. 01. 01.

A projekt zárása: 2019. 12. 31.

Vezető kedvezményezett: Türr István Múzeum

1. kedvezményezett: Községközi Műemlékvédelmi Intézet Szabadka

2. kedvezményezett: Szabadkai Városi Múzeum

Elérhetőség:

Türr István Múzeum

Cím: 6500 Baja, Deák Ferenc utca 1. Magyarország

Kapcsolattartó: dr. Emília Pásztor 

Email: pasztoremilia@tolna.net

Telefonszámok: +36 30 207 0057

Projekt leírása:

A történelem nem áll meg a határoknál. A szomszédos országok által közösen birtokolt kulturális örökség kiválóan megőrzi az idők során átalakuló határok ott élő emberekre gyakorolt hatását. Mégis, az ott élő emberek gyakran figyelmen kívül hagyják ebben a közös kulturális örökségben rejlő lehetőségeket.

A projekt célja, hogy megőrizze a magyarországi Bács-Kiskun megye és a szerbiai Észak-Bačka területén található közös kulturális örökséget, valamint, hogy példát mutasson a fenntartható használatra a közösen megrendezett nyilvános eseményeken, turista programokon és a közös szakmai tevékenységeken keresztül.

A projekt a magyarországi Türr István Múzeum (amely nemzetiségi bázis intézményként is szolgál), a Községközi Műemlékvédelmi Intézet, Szabadka és a Szabadkai Városi Múzeum együttműködése keretében valósul meg. A tervezett programok három célközönséget szolgálnak:

–              Szakembereket, akik számára többek között két, az épített örökségről szóló konferenciát rendeznek, két szemináriumot az új restaurálási módszerekről, hét oltárképet restaurálnak, amelyet vándorkiállítás keretében mutatnak be, valamint a Barokk Bácska közös kutatási eredményeit két monográfiában publikálják.

–              Turistákat, akik majd hat közösen kialakított útvonalat élvezhetnek, “Történelmi Séták” és a “Barokk Bačka Vallási Emlékei” témakörökbe csoportosítva. A turisták látogathatják a vándorkiállítást, részt vehetnek a felújított látvány restauráló műhelyben megtartott nyilvános workshopokon ahol restauráló művészek mutatják be a munkájukat.

–              Fiatalabb generációkat, akik közül a kisiskolások számára 14 múzeum pedagógiai foglalkozást tartanak, a tizenévesek pedig nyári táborok programjainak keretében közelebbről megismerhetik a régió kulturális örökségét, valamint a közös munka örömét.

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

Kérjük tekintsd meg GALÉRIÁNKAT!

JOGI NYILATKOZAT

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a Türr István Múzeum vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak

Megszakítás