Kis zenék nagy mestere

Felület megjelenésének beállításai

A felület megjelenésének beállításai
Az alábbi kapcsolókkal olyan beállításokat érhet el, amik segítik az olvasási nehézséggel élőket.
Ezzel megnövelheti a felület kontrasztját.
Ezzel erősebbé teheti a szöveg kiemelését.
Ezzel kikapcsolhatja a mozgó elemeket.

 

Pethő Zsolt zeneszerző (1937-2016)emlékkiállításával a Türr István Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár a magyar rajzfilmkészítés történetének, fénykorának egyik karizmatikus személyisége előtt tiszteleg. Az Országos Széchenyi Könyvtár Zeneműtárával együttműködésben rendezett kiállítás 2018. január 17 – június 30. között látogatható Baján, a Nagy István Képtárban.

Pethő Zsolt Budapesten született 1937. július 6-án. Zenei tanulmányait a Budapesti Zenei Gimnázium, majd karvezetés és oboa szakon az Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakiskolában,  zeneszerzés és ének szakon a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában végezte.

Zeneszerzői pályája 1958-ban indult. Számos műfajban kipróbálta magát, érdeklődése már korán a rajzfilm-zeneszerzés felé fordult. 1962-1996 között a Pannónia Filmstúdió zenei referense volt, ahol 1961-ben készítette első rajzfilmzenéjét. A kezdeti kisebb munkákat követően 1964-ben kapta meg a több, mint 70 epizódból álló Gusztáv-sorozat zeneszerzésnek lehetőségét. Gusztáv sikerét követően sorban érkeztek a felkérések. 1965-1996 között elkészültek Mirr-Murr, a kandúr; Kíváncsi Fáncsi; Vízipók-csodapók; A nagy ho-ho-ho horgász; Pom-Pom; Frakk, a macskák réme; és a Misi Mókus kalandjai című rajzfilmek zenéi.  Több egész estés rajzfilmhez komponált dalokat, főcímzenét, zenei betétet, többek között az Erdő kapitánya; a Vili, a veréb; az Egérút című filmekekhez. Dargay Attila, Foky Ottó, Nepp József, Jankovics Marcell, Vajda Béla, Gémes József, Ternovszky Béla rendezők felkérésére közel száz egyedi rajzfilm zenéje fűződik nevéhez. Több színházi és bábszínházi zenét írt: Kaland a Tigris bolygón; Pán Péter; A bíborszínű virág címmel. De kórusműveket, dalokat, táncdalokat, zongoradarabokat, reklámfilmzenéket is szerzett.

Számítógépes grafikával 1997-ben kezdett foglalkozni, egy új gép vásárlása kínálta a lehetőséget, a gondolatot, hogy a gép megismerése közben egy más alkotói dimenzióban is kipróbálja kifejezni önmagát.

Számos zenei pályázat díjazottja, nívódíjasa volt 1958-1992 között, 1991-ben Pannónia-díjat, 2005-ben a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjét vehette át.

Pethő Zsolt zeneszerző életművének, sokszínű alkotóművészeti, kulturális tevékenységének bemutatásával látogatóink számára egy sokoldalú, több művészeti ágat asszimiláló művész pályáját szeretnénk bemutatni.

A pécsi Total Art Egyesület segítségével bepillantást nyerhetünk a Pécsi Animációs Stúdió tevékenységébe, az animáció készítésének titkaiba is. (Ha a kedves látogatónak kedve támad, akár maga is készíthet klasszikus rajzos animációt, vagy stop-trükk technikával készült mozgóképet.)

A tárlatban a klasszikus magyar rajzfilmek és zenéik mellett azokat a dokumentumokat, műtárgyakat, hangszereket, pontosabban a zeneszerző zene készítésére használt különleges eszközeit mutatjuk be, amelyek a magyar animáció történetébe ágyazva Pethő Zsolt életművéhez kapcsolódóan a zeneszerző pályáját, egy több műfajban megnyilvánuló életművet reprezentálnak.

2018.01.17 - 17:05, szerda - 2018.06.30 - 16:04, szombat