Múzeumpedagógia

További információk, bejelentkezés: bajaimuzped@gmail.com ,  79/324-173

 

A Türr István Múzeumba érkezőknek állandó és időszaki kiállításainkon kívül (óvodás kortól felnőtt korig) többféle izgalmas ismeretszerző, alkotó és játékos programot kínálunk. A legkisebbeknek mesés szerepjátékos és kézműves foglalkozásokat tartunk, az általános iskolás diákoknak élmény-alapú tanórákat, műhely-foglalkozásokat, a középiskolás diákcsoportoknak 90 perces komplex múzeumi órákat, alkotóműhelyeket, a felnőtteknek ismeretterjesztő előadásokat szervezünk.

A múzeumpedagógiai programokban fontos szerepet kap az interaktivitás és a kulturális összefüggések kooperatív feldolgozása. A múzeumi órákon, a kiállítások segítségével a gyerekek megismerkedhetnek Baja történelmének, nemzetiségi, vallási sokszínűségének, sajátos társadalmi, etnográfiai, művészeti, kulturális életének változásaival, fejlődésével, átalakulásával. A naptárhoz, népszokásokhoz, egyházi ünnepkörökhöz kötődő, állandó múzeumi órák és a helyi tantervhez illeszkedő programok kínálata mellett az időszaki kiállítások tematikájához kapcsolódó múzeumi órákat is tartunk.

Minden esetben a múzeum épületének, a hely szellemének és a kiválasztott kiállítás üzenetének megismerése a cél, miközben figyelembe vesszük az adott korosztályi sajátosságokat, a tananyaghoz való konkrét kapcsolódási lehetőségeket és a pedagógusok egyéni kéréseit is.

A múzeumpedagógiai foglalkozások a gyermekek és a pedagógusok számára egyaránt hasznosak, mert szervesen kapcsolódnak a nemzeti alaptanterv és a helyi tanterv meghatározott követelményeihez, erősítik a fiatalok helyi identitástudatát, és fontos kompetenciákat fejlesztenek.

A múzeumi órák célja, hogy kézzelfoghatóvá, élményszerűvé tegyék az iskolában tanultakat, résztvevői kipróbálhassanak olyan tevékenységeket, amelyekről ez idáig csak hallottak vagy csak olvasni volt lehetőségük.

Ha pontosan tudja, milyen szakmai segítségre van szüksége, vagy éppen nincs határozott elképzelése arról, milyen módszerrel tehető élővé múltunk, közös szellemi és tárgyi kulturális örökségünk, vegye fel a kapcsolatot velünk: szakembereinkkel közösen választhatják és alakíthatják ki a legmegfelelőbb lehetőséget!

Tekintse meg Múzeumpedagógia galériánkat ide kattintva!

        

Megosztás/Mentés