Látványraktár

Felület megjelenésének beállításai

A felület megjelenésének beállításai
Az alábbi kapcsolókkal olyan beállításokat érhet el, amik segítik az olvasási nehézséggel élőket.
Ezzel megnövelheti a felület kontrasztját.
Ezzel erősebbé teheti a szöveg kiemelését.
Ezzel kikapcsolhatja a mozgó elemeket.

Néprajzi látványtár

A Türr István Múzeum közel tízezer műtárgyat őrző néprajzi gyűjteményét az Örökségszálló elnevezésű projekt eredményeként 2017. október 31-től megtekintheti az érdeklő közönség. A bútorok, a kerámiák, a népszokások tárgyai, a gyermekjátékok, a háztartási és gazdasági eszközök, valamint a mesteremberek munkaeszközei, késztermékei külön termekben kaptak helyet. A megtekinthető tárgyi emlékanyag mellett a látogatók további érdekes információkat olvashatnak és játékokat próbálhatnak ki egy digitális terepasztal segítségével.

Helytörténeti látványtár

A látványtár két helyiségében a múzeum helytörténeti gyűjteményéből válogatott anyagot tekintheti meg a látogató. A nagyobb teremben a Céllövész Társulat 19. századi festett lőtábláit, a céhes ipar bajai emlékeit, valamint a fegyvergyűjteményt helyeztük el.A kisebb helyiségben „a szocializmus építésének” korát idézzük meg. A szobrok, plakátok, a mindennapi élet tárgyai 1945-től az 1960-as évek közepéig mesélnek erről az időről és egy eltűnt világ hangulatáról. A látogatók megpróbálkozhatnak a „szeglövéssel”; a digitális terepasztalon pedig archív városfotókat láthatnak, s válaszolhatnak a képes várostörténeti kvíz kérdéseire.

Képzőművészeti látványtár

A Türr István Múzeum Képzőművészeti Gyűjteménye jelentős kollekciója a 19. századi képzőművészet olyan jeles alkotóinak munkái, mint Brocky Károly, Jakobey Károly, Beck András, Barabás Miklós, Székely Bertalan, Ligeti Antal, Vastagh György. A romantikus-realista törekvések képviselői közül Tornyai János, Rudnay Gyula, Medgyessy Ferenc alkotásait őrzi a gyűjtemény. Nagybánya festészetét reprezentálja Boldizsár István, Bornemisza Géza, Boromisza Tibor, Czóbel Béla, Ferenczy Noémi, Gráber Margit, Iván Szilárd, Iványi Grünwald Béla, Kmetty János, Mund Hugó, Perlott Csaba Vilmos, Tihanyi Lajos festészete; posztnagybánya művészetét Szőnyi István, Berény Róbert, Egry József, Beck Ö. Fülöp alkotásai. A szentendrei művésztelep festészetét képviselik Ámos Imre, Paizs Goebel Jenő, Martyn Ferenc, Barcsay Jenő művei, a római iskolát Aba Novák Vilmos, Molnár C. Pál, Hallgass Jenő Zoltán, Istókovits Kálmán munkái. Az 1930-40-es évek festészetének és szobrászatának olyan jeles képviselőinek munkáit őrzi a gyűjtemény, mint Rippl-Rónai József, Perlmutter Izsák, Márffy Ödön, Farkas István, Kádár Béla, Scheiber Hugó, Schönberger Armand, Kernstock Károly.

 

Virtuális séta a látványraktárban ide kattintva