Őszi múzeumpedagógiai programajánló

Felület megjelenésének beállításai

A felület megjelenésének beállításai
Az alábbi kapcsolókkal olyan beállításokat érhet el, amik segítik az olvasási nehézséggel élőket.
Ezzel megnövelheti a felület kontrasztját.
Ezzel erősebbé teheti a szöveg kiemelését.
Ezzel kikapcsolhatja a mozgó elemeket.

 

 Nagy István Képtár:

 Halak, hálók, élet a Duna mentén

Játékos múzeumpedagógiai foglalkozásunk témája a Duna mentén élő ember vízhez való kötődése sokszínűségének bemutatása, a múzeum hagyományos népi halászati gyűjteményében őrzött tárgyi, írásos és szellemi kulturális örökségének bemutatása, a halászok éltmódjának megismerése és a hálókötés alapfogásainak elsajátítása.

 Pásztorünnepek és őszi munkálatok a néphagyományban

Október 26-át, Dömötör napját, az állattartók ma is jeles napként, a „juhászújévként” ünneplik, amely egykor a gazdálkodó ember életében az őszi munkafolyamatok elvégzésének ideje volt. A foglalkozáson időutazást teszünk a diákokkal a mezőgazdasági munkák gépiesítését megelőző korba, a múlt században használt eszközök talányos feladatok elé állítanak bennünket, s felidézzük a digitális kort megelőző népi játékok világát, amelyhez az alkotófoglalkozáson játékot is készítünk.

 Élet egy alkotó szemével

Nagy István (Csíkmindszent, 1873 – Baja, 1937) festőművész a bajai múzeumban őrzött hagyatékának megismerése, a 20. század egyik legnagyobb magyar festője szellemi örökségének, különleges alakjának, sajátos festői attitűdjének bemutatása, amelyen keresztül a 20. század viharos történelmi eseményei is kirajzolódnak előttünk. A foglalkozáson a művészeti kifejezőeszközökkel és festői eszközökkel játszva, önkifejezési formákkal ismerkedhetünk meg.

 Éber-emlékház:

Az Éber család élete és művészete.

Az Éber-emlékházban őrzött festményeken, szobrokon, berendezési és használati tárgyakon keresztül nem csak egy 20. századi bajai polgári családot ismerhetünk meg, de e korszak polgári kultúráját, művészetét, hétköznapi életét és ünnepnapjait is bemutatjuk. Játékos múzeumi óránkon megtanulhatjuk, hogyan változtak a tárgyak, milyen tárgyakat használtak régen és megkeressük azok mai megfelelőit. Élménypedagógiai foglalkozásainkon városismereti kirándulásra invitáljuk a gyerekeket, ahol megismerhetik Baja város nevezetes épületeit, köztereit, látnivalói.

Múzeumpedagógiai galéria ide kattintva!

2020.10.05 - 09:09, hétfő - 2020.10.29 - 09:09, csütörtök