SÁMÁNIZMUS ÉS TERMÉSZETHIT, RÉGEN ÉS MA - KIÁLLÍTÁS

Felület megjelenésének beállításai

A felület megjelenésének beállításai
Az alábbi kapcsolókkal olyan beállításokat érhet el, amik segítik az olvasási nehézséggel élőket.
Ezzel megnövelheti a felület kontrasztját.
Ezzel erősebbé teheti a szöveg kiemelését.
Ezzel kikapcsolhatja a mozgó elemeket.

A Türr István Múzeum a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázaton (pályázati azonosító: 204106/2260) 1 000.000 Ft támogatást nyert a "Sámánizmus és természethit – régen és ma" című kiállítás megrendezésére.

 

A kiállítás kurátora:

Pásztor Emília

 

Társrendezők:

Csuvár-Andrási Réka,Türr István Múzeum
Soós Rita,Magyar Nemzeti Múzeum
Andrzej Rozwadowski, Adam Mickiewicz Egyetem, Keleti tanulmányok intézete, Poznań, Lengyelország
Peter Tóth, Masaryk Egyetem, Régészeti és Muzeológiai Tanszék, Brno, Cseh Köztársaság
Kerezsi Ágnes, Néprajzi Múzeum

 

 

Képzeld el, hogy a tűz csendesen ropog előtted. Egy jurtában ülsz. Már éjfél is elmúlt, s a hold sarlója kecsesen ring az égen. Ahogy megigézve bámulod amint a gomolygó füst elhagyja a jurtát a tetején levő nyíláson keresztül, egy sejtelmes alak lép elő a háttérből. Arcát sűrű zsinórok rengetege takarja, fejét toll korona ékesíti és testét fémcsüngők és színes zsinórok kavalkádja borítja. Ahogy lassan felemeli karjait, mintha csak egy hatalmas sas feszítené ki szárnyait. Egyik kezében dobverő, másikban egy lapos, kerek dob melynek felszínét különös minták tarkítják. A lángok finoman nyaldossák egymást, és ő hirtelen, egy határozott lendülettel belekezd egy mélyen dübörgő ritmus dobolásába...

 

Részt venni egy sámán szertartáson egyedülálló élményt volt régen és mai is. Most a bajai Türr István Múzeum egy Magyarországon egyedülálló kiállítás keretében végig kíséri a látogatókat a sámánizmus, illetve a természethit évezredes történetén. A 9 hónapos időszaki kiállítás keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a sámánok sokrétű világával - hogyan viszonyultak a halálhoz és a túlvilághoz, miként szemlélték a körülöttük lévő világot, illetve mit gondoltak a Napról, a Holdról és az éjszaka milliárdnyi csillagjairól.

 

Mindezt a kiállítás egy rendkívül sokszínű gyűjteményen keresztül mutatja be, amely többek között egy olasz alapítványtól kölcsönzött, eddig még Magyarországon soha ki nem állított, szibériai sámán öltözékeket és eszközöket is tartalmaz. A kiállításon keresztül Mi, magyarok betekintést nyerhetünk honfoglaló őseink hitvilágába is, hiszen a sámánok - táltosok abban is jelentős szerepet játszottak. Ezzel, illetve a Kárpát-medence őskori hitvilágával kapcsolatban cseh, szlovák, illetve magyar kutatások legújabb eredményei is bemutatásra kerülnek.

 

Kiemelt hangsúlyt kapnak a különféle sámán szertartások is. Dokumentumfilmek segítségével bepillantást engednek abba, hogy a mai szibériai sámánok miként teremtenek kapcsolatot a világok között.

 

 

Megosztás/Mentés