Zsinagóga

Felület megjelenésének beállításai

A felület megjelenésének beállításai
Az alábbi kapcsolókkal olyan beállításokat érhet el, amik segítik az olvasási nehézséggel élőket.
Ezzel megnövelheti a felület kontrasztját.
Ezzel erősebbé teheti a szöveg kiemelését.
Ezzel kikapcsolhatja a mozgó elemeket.

Baján 1768-ban Márkusz József rabbi 340 forint fizetési kötelezettséggel egyezséget kötött a Grassalkovich-uradalommal zsinagóga építésére. Imaházuk a mai Munkácsy utca környékén, a számukra lakóhelyül kijelölt területen épült fel, de 1806. június 28-án, gyújtogatásból eredő tűzben a város 403 épületével együtt leégett.

Rövidesen újat építettek, amit azonban az 1840. évi nagy tűzvész pusztított el. A már nyolcvanadik évét túlhaladó Schwerini Kohn Götz bajai rabbi felhívással fordult az ország rabbijaihoz, külföldi barátaihoz és egykori tanítványaihoz, hogy adományaikkal segítsék templomuk újjáépítését. A hitközség 1842. április 28-án szerződést kötött Frey Lajos pesti műépítésszel és Novák János ácsmesterrel az előző, leégett imaházzal azonos helyen építendő templom létrehozására. Az új zsinagógát 1845. szeptember 25-én avatták fel.

A monumentális izraelita templom kertje felőli fő nézetén a klasszicista építészetben kedvelt portikusz van. A timpanon alatti fríz felirata magyarul: „Nem más ez, mint Isten háza és az ég kapuja.”

Az épületben ma az Ady Endre Városi Könyvtár üzemel.

Bánáti Tibor: Mesélő házak. Baja, 2011.

Térkép, ide kattintva: http://goo.gl/maps/kEb4nGAUQjVUNkg39