Kántor József kiállítása és a kiállításhoz kapcsolódó kiadvány megjelentetése

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

ÚJ SZERZEMÉNYEK

Kántor József kiállítása és a kiállításhoz kapcsolódó kiadvány megjelentetése

Kántor József kiállítása

Nagy István Képtár, 2019. augusztus 09-október 19.

A bajai múzeum alapításától fogva sokat köszönhet a donátoroknak, akik olykor nemcsak egy-egy remekművet, hanem műtárgyegyütteseket is adományoztak az intézménynek. Napjainkban sajnos ritka, hogy kiemelkedő értékű műalkotások, külön műtárgycsoportok kerüljenek be ajándékozás révén a gyűjteményekbe, ezért mindenképpen megbecsülésre méltó, aki e nemes cselekedet révén az elődök nyomdokaiba lép. Kántor József 2018 októberében 101 darabból álló kollekciót, 1987-2017 között született képzőművészeti alkotást ajándékozott Baja város múzeumának.

            Kántor József 1974-ben diplomázott textil szakon a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán. Textilminta tervezőként 1974-től Gyergyószentmiklóson dolgozott, 1978-1982 között háziipari szövetkezetnél tervező volt Csíkszeredában, 1982-től 1986-ig a Zsögödi Nagy Imre Képtár és Emlékház vezetője volt. Családjával 1988-ban költözött Bajára, ahol az akkor alakuló Vizuális Iskola egyik alapítója, vezetője, tanára lett.  2000-2017-ig a Jelky András Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium művészeti tagozatának tanára. 1975-től országos és nemzetközi képzőművészeti kiállítások, a parajdi, a szárhegyi, a barcsi művésztelepek rendszeres résztvevője. Tagja a Magyar alkotóművészek Országos Egyesületének, a Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesületnek, a Műhely Művészeti Egyesületnek, a Magyar Elektrográfiai Társaságnak, 2018-ig a Bajai Nagy István Művészeti Egyesület elnöke volt. Képzőművészeti, művészet-pedagógiai tevékenységéért 1997-ben és 2010-ben elnyerte Bács-Kiskun Megye Művészeti díját, 2018-ban Baja város kultúrájáért kitüntető címben részesült. A mérnöki precizitásban gyökerező textilművészeti pályáról induló képzőművész alkotásai az impressziókból eredő, mégis konceptuális, absztrahált, a minimál artban megmerítkezett munkáit, a bajai múzeumnak ajándékozott alkotásaiból készült válogatást mutatja be a Nagy István Képtárban 2019. augusztus 09-én megnyílt kiállítása. 

A tárlat megnyitójára elkészítettük N. Kovács Zita előszavával a gyűjteményi katalógust, amellyel egy új kiadványsorozatot indítottunk el A Türr István Múzeum donátorai címmel. A kiadványt a pályázati elszámoláshoz mellékeltük.

Megszakítás