Nagy István Képtár

Felület megjelenésének beállításai

A felület megjelenésének beállításai
Az alábbi kapcsolókkal olyan beállításokat érhet el, amik segítik az olvasási nehézséggel élőket.
Ezzel megnövelheti a felület kontrasztját.
Ezzel erősebbé teheti a szöveg kiemelését.
Ezzel kikapcsolhatja a mozgó elemeket.

A Türr István Múzeum képzőművészeti gyűjteményét bemutató kiállítóhely a Nagy István Képtár, az egykori Vojnich-kúria, egy 1820 körül épült földszintes, klasszicista épület. A hajdani kúriában 1947-től a Rudnay Gyula festőművész vezette szabadakadémia, művésztelep kapott otthont, 1985-től pedig mint Nagy István Képtár működik.

A Nagy István Képtárban Nagy István művészetét bemutató állandó kiállítás, az Oltványi-gyűjtésből és a Rudnay-körből válogató, valamint a tematikus kiállítások mellett minden évben lehetőséget biztosítunk egy-egy helyi, vagy helyi kötődésű kortárs képzőművész bemutatkozására. A fővárostól távol élő kortárs alkotók budapesti kiállítási lehetősége rendkívül kevés, ezért a Türr István Múzeum felvállalta az észak-bácskai kortárs művészet és az 1947-óta megszakítás nélkül működő Rudnay-körhöz kötődő alkotóknak a bemutatását, ezzel is igyekszünk továbbrajzolni a képzőművészeti gyűjtemény sajátos szellemiségének körvonalait.

NIME Átlátható kiállítás virtuális séta.

A Bajai Nagy István Művészeti Egyesület alapítása óta minden évben megrendezi éves tematikus tárlatát, amelynek egy-egy hívószavára az alkotóművészek kizárólag új művekkel jelentkezhetnek. Az egyesület 2020. november 07. és 2021. március 31. között a Nagy István Képtárban ÁTLÁTHATÓ címmel rendezett időszaki kiállítást, amely sajnos a veszélyhelyzet korlátozásai miatt jelenleg személyesen nem látogatható. Elkészítettük azonban a tárlat virtuális kiállítását, amelyet ezúton ajánlunk szíves figyelmükbe.

A Bajai Nagy István Művészeti Egyesület 2020. évi tematikus tárlatán Átlátható címmel mutatja be tizenöt alkotóművész, Farkas L. Zsuzsa, Farkas László, Fodor Ilda, Harmath Ica, Harmath István, Jászberényi Matild, Kántor József, Klossy Irán, Kis Tóth Ferenc, Megyer Márta, Papp Nikolett, Rendes Béláné, Szabó Áron, Sipos Loránd, Vidovits Iván azonos témára született alkotását. A művészek a kortárs világból kiemelt tárgyakat, gondolatokat, problémákat, ügyeket egy megadott témán belül sajátos látószögükből, nézőpontjukból fogalmazzák meg. Az őket foglalkoztató kulturális, művészeti, közéleti, természetvédelmi stb. kérdésekben megfogalmazott véleményük ölt testet egy-egy alkotásukban. Személyes képzeletük, üzeneteik és a játék az ő központi energiaraktáruk, amelyből alkotóerejüket merítik. Számos esetben a játék szabályaihoz hasonló módon veszik kezükbe a vallás, az irodalom, a történelem, a természet- és társadalomtudományok hipotéziseit, állításait, dolgozzák fel azokat újra és újra, vagy alakítják át őket meggyőződésük, gondolataik, termékeny kreativitásuk ösztönzéseinek megfelelően. Mindezekért felfedezhető műveikben a kockázatokat is vállaló kísérletezés, amelynek végeredménye nemegyszer annak a kimondása, ábrázolása, hogy bár az emberi egzisztencia és az élet maga sokszor képtelenség, mégis, lehetetlen feltételek közepette is – vagy éppen annak ellenére – létünk folyamatosan formálódik, változik mindig új és új kilátások lehetőségeit tárva elénk.

 

 

 

 

Nagy István festőművész szobra

.

Nagy István Képtár épülete

 

Elérhetőség:

Nagy István Képtár

6500 Baja, Arany J. u. 1.
Tel: 79/325-649; 79/324-173
E-mail: bajaimuzeum@gmail.com

 

 

Megosztás/Mentés