TÖBB, MINT ÉRTÉK – BÁCSKA KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGÉNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁSA

A projekt címe: Több, mint érték – Bácska kulturális örökségének újrahasznosítása

Rövidítés: SALVAGE

Projektazonosító: HUSRB/1903/33/0103

Elkülönített forrásösszeg: 220 475,5 euro

Európai Uniós hozzájárulás (IPA): 187 404,17 euro

A projekt kezdete: 2020. 12.01

A projekt zárása: 2022. 05.31

Vezető kedvezményezett: Türr István Múzeum

Partner kedvezményezett I.: Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka
Partner kedvezményezett II.: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Elérhetőség:

Cím: 6500 Baja, Deák Ferenc utca 1.

Kapcsolattartó: Pásztor Emília

Email: pasztoremilia@tolna.net

Telefonszámok: +36 30 207 0057

Projekt leírása:

Tárgyi és szellemi kulturális örökségünk, múltunk, elődeink tudása a fenntartható fejlődés kincsestára. A projekt megvalósításával szeretnénk felnyitni ezt a kincsesládát, szeretnénk közkinccsé tenni a fenntartható fejlődést szolgáló idegenforgalom és oktatás számára kulturális erőforrásainkat és a megújulás lehetőségeit.

Valljuk, hogy a közösen őrzött vidéki örökség valójában egy olyan forrás, amely több teljesen feltáratlan értéket hordoz lehetséges megoldási módszereket kínálva a kortárs világot sújtó válságidőszakban. Múltunkból, elődeink tapasztalataiból, gyakorlatias gondolkodásából mi is meríthetünk, tanulhatunk. A természet és a hagyományok időről időre tiszteletre, eredetiségre és takarékosságra nevelnek. A projekt megvalósításával szeretnénk megmutatni az elmúlt évszázadok rég elfeledett természetes életközösségeinek értékeit: a falusi, vidéki világban megőrzött tudást, szakmai ismereteket, a hagyományok erőt és a megújulás lehetőségét hordozó rejtett kincseit, amelyek türelemmel és alázattal újra birtokba vehetők.

Az ETHNO LORE és TOURISM tevékenység csoportban egy különleges kiállítást hozunk létre Élet– Forma címmel, amelynek keretében a viseletek, öltözékek, használati tárgyak újrahasznosításának lehetőségeit kutatjuk és mutatjuk be. Természetes hagyományaink címmel néprajzi, iparművészeti előadássorozatot, családi napokat szervezünk, amellyel csatlakozunk Baja város és a kistérség közösségi rendezvényeihez, ahová szeretettel várjuk a városi, falusi kisközösségeket, családokat.

Az ETHNO LORE KUTATÁSA során nemcsak a múzeumi adattárakban, könyvtárakban, levéltárakban végzünk kutatásokat, hanem interjúkat készítünk adatközlő emberekkel, hogy az emlékeikben őrzött tudást dokumentáljuk, s így mindenki számára elérhetővé váljon.

Projektünk eredménye egy olyan az inspirációkból merítő, ugyanakkor innovatív, sokszínű és széleslátókörű adatbázis létrehozása, amely kulturális szellemi örökségünk közös tárházaként szolgálhatja az érdeklődőket nyilvános online tartalmakkal, tematikus adatbázisokkal, kiállítási vezetőkkel, kiadványokkal.

Az ETHNO LORE és OKTATÁS tevékenység csoportban Élet–Forma. Természetes hagyományaink címmel kézműves foglalkozásokat és ifjúsági tábort szervezünk egy új, örökségtudatos generáció nevelése céljából. Továbbképzéseket szervezünk pedagógusok számára, amellyel inspirálni szeretnénk őket missziónk támogatására. Nem feledkezünk meg az örökségvédelmi szakemberekről sem. Nemzetközi konferenciát szervezünk Mentsük meg erőforrásainkat! címmel az újrahasznosításról, amelynek keretében tényszerű, tudományos alapú információkat kínálunk a fenntartható fejlődés érdekében, ugyanakkor kutatjuk, hogyan tehetjük elérhetővé a fiatalok számára a vidéki örökség és a fenntartható fejlődés közötti kapcsolatot.

A projekt megvalósítása megerősíti a három szakmai intézet között a közös kulturális örökségen alapuló együttműködést.

Séta az állandó kiállításban

Megszakítás